Израел алармира за страшен страничен ефект от ваксините на Пфайзер

Израел алармира за страшен страничен ефект от ваксините на Пфайзер
Гласувайте за статията

На над 2 милиона души е била поставена първата доза от ваксината

Страната първенец по ваксинирани с ваксините на Пфайзер против коронавирус – Израел, бие тревога за страшен страничен ефект от тях.

Тринадесет израелци са получили парализа на лицевия нерв. Това се е случило, след като им е поставена първата доза коронавирусна ваксина на Пфайзер. Новината бе съобщена от изданието „Yediot Ahronot“, цитирано от „Фокус“.

Израел

На над 2 милиона души е била поставена първата доза от ваксината

„Според министерството най-малко 13 души са развили симптоми на пареза. Лекарите в здравната система обаче смятат, че броят на подобни случаи на практика е по-голям“, пише вестникът.

И така, един от ваксинираните казва, че няколко минути след ваксинацията е усетил странни усещания по брадичката и в устата.
„Това продължи поне 28 часа. Не мога да кажа, че изчезна напълно, но освен това нямам други оплаквания“, посочва мъжът.

Министерството на здравеопазването отбеляза, че тези, които са развили симптоми на пареза след въвеждането на първата доза, трябва да отложат втората ваксинация, докато се възстановят. Лекарите обаче поставят под въпрос целесъобразността на прилагането на втора доза в такива случаи.

Масовата ваксинация срещу новия коронавирус започна в Израел на 20 декември, втората доза се прилага от 10 януари. През първата фаза здравните работници, студентите по медицина, гериатричният персонал и държавните служители бяха ваксинирани, за да послужат за пример на всички останали.
На втория етап започна ваксинирането на хора над 60 години и тези, които са изложени на риск. Повече от два милиона души вече са получили първата доза от ваксината, а втората – над 200 хиляди, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар