Важно: Ето какво разкри експерт за втората пенсия

Важно: Ето какво разкри експерт за втората пенсия
Гласувайте за статията

Ето какво да очакват пенсионерите с втора пенсия

Експерт успокои пенсионерите с втора пенсияОколо втората пенсия все още има много неизвестни. През септември тази година ще се пенсионира първите жени у нас с възможност да получат втора пенсия от частен фонд. Те няма да бъдат ощетени и общата сума от двете в общия случай няма да е по-малка от тази, която биха получавали, ако разчитат само на НОИ, категоричен е председателят на КТ „Подкрепа“ и ротационен председател на Надзорния съвет на осигурителния институт Димитър Манолов.

Той заяви, че в продължение на 20 г. тежко е критикувал тази система, но в момента правя компромис със себе си в името на това осигурените лица да не пострадат.

„Ако системата беше останала такава, каквато беше композирана в началото, сега абсолютно сигурно осигурените лица щяха да пострадат. Сега е възможно да не пострадат, но, разбира се, за тази работа пак ще плати държавата – а не системата, която е причинила това“, заяви още експертът.

Манолов добави, че през всичките тези години акцентът е бил поставен върху интереса на частните пенсионни фондове, а не върху хората.

Той добави, че това е довело до необходимостта от промяна в съотношението между парите за първия стълб и участието в допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Експертът поясни, че в резултат на това първите пенсиониращи ще получат даже малко повече, отколкото при вариант с партида само в НОИ.

„Моята основна критика е, че държавата не може да те принуждава да участваш в тази система, формирайки печалба на някакъв друг субект. Държавата трябваше да организира този процес.

На критиците, които казват, че държавата не може – държавата може. Вътре в НОИ има един учителски пенсионен фонд, който е по-стар от тези и неговото финансово и друго здраве е много по-добро, отколкото на частните пенсионни фондове. Той отдавна плаща пенсии и добавки към пенсиите“, категоричен е Манолов.

Той е на мнение, че държавата трябва да осигури информационна кампания с цел помагане на гражданите. Така всеки ще може да прецени дали има смисъл от втора пенсия, пише Pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар