Супергеройте от комиксите не са като Шерлок Холмс, който държи рекорда на Гинес за най-много комикс превъплащения след създаването си - 256. Дори не са и близко до това число. И все пак, дали всяко дете знае кои са Батман, Супермен и Шерлок Холмс? Много ясно, че ДА, а по-младите почитатели на комиксите биха ги разпознали само за миг. [caption id="attachment_458820" align="aligncenter" width="300"]Пет независими издателя на комикси, които да следите през 2021 г. Изображение: pixabay[/caption] Поздрави на DC: те успешно създадоха героите, които грабнаха сърцата на феновете. Доминацията и конкуренцията на Marvel и DC в комикс индустрията е толкова голяма, че дори хората, които не се интересуват толкова от комиксите, са запознати със самите герои, както и с тяхната история. И двете компании са завладели не само кино индустрията и видео игрите, но и по-отдалечени ниши. Например, вие лесно можете да откриете LEGO конструктори с герои на Marvel или казино слотове, които са базирани на супергерои на DC — марките възприемат този подход като сигурен залог при нови продукти.   Тук обаче приключват познанията на обикновения човек за комиксите. Понякога със съжаление констатираме колко много и различни вселени никога не достигат до голяма част от хората. DC и Marvel може и да са най-големите в бранша, но не са единствените, които си заслужават.   Днес смятаме справедливостта да възтържествува като ви представим няколко независими издателя на комикси, част от които изобщо не сте чували.  

  1. Aftershock Comics

  Aftershock е нов играч на пазара — компанията е създадена през 2015 г. Въпреки че компанията е толкова млада, тя вече е доста популярна сред големите комикс фенове, като голам принос към това имат двамата основатели: Джо Прует, автор на известната експериментална книга Отрицателно изгаряне (Negative Burn) и Мартс Майк, който е бил главен редактор в Marvel и DC за франчайзите на Х-мен и Батман.   Като цяло този издател е известен с изключителните визуализации и ориентираните към бъдещето разкази. Най-известните примери за техни заглавия са апокалиптичния комикс Stronghold, история за мрачни сили Babyteeth и изключително неудобния Animosity.  

  1. Antarctic Press

  Antarctic Press е сравнително познат издател, но все пак е по-различен от останалите. Те са специалисти в областта на т. нар. “америманга (amerimanga)” чрез своите невероятни майсторски умения за разказване на приказка, те предлагат различна перспектива на пазара на комикси, като същевременно спомагат за създаването на различни видове комикси. От създаването на компанията през далечната 1984 г., те са издали над 850 заглавия.   Заглавията, които задължително трябва да видите, са Ninja High School, най-старата поредица на издателя, която все още е на пазара, Gold Digger, и Box Office Poison. Antarctic Press е създател и на редица политически пародии — например в момента, началната страница на уебсайта им е окичена с комикс колекция за Доналд Тръмп.  

  1. Last Gasp

  През последните 50 г. Last Gasp се е утвърдил като търговец на едро на подземни комикси и книги от всякакъв тип. Тематиката и поведението на компанията винаги са изпреварвали времето. До голяма степен са известни с наблягането върху екологичните проблеми в поредицата си Бавна смърт (Slow Death), на пазара от 1970 г., когато бума в използването на пластмаса, за който всички сега говорят, бе един едва забележим проблем. Част от тяхното портфолио е и поредицата, концентрирана изцяло върху женската антология, озаглавена Комиксът на Жените (Wimmen's Comix), които показва притесненията на феминистките през 70-те и 80-те години на миналия век.   В днешни дни компанията е фокусирана върху графични романи, книги за изкуство и фотография. Въпреки това горещо препоръчваме на всеки комикс почитател да прочете техните поредици от миналото - все още са налични за покупка в уебсайта им.  

  1. Oni Press

  Няма как да кажем, че Oni Press е неизвестен издател. Голяма част от комиксите им са взаимствани от Nickelodeon. Ако сте запален по комиксите, вероятно вече знаете, че небезисвестната поредица Рик и Морти (Rick & Morty) е гордостта на издателя, а след него следват Нашественикът Зим и Кайджумакс.   Издателят мъдро избягва темата за супергероя, тъй като тази нисша е пренаселена и се фокусира повече върху драма, романтика, трилъри и свързани с анимациите теми. Реализмът в историите е на почит, но това разбира се не се отнася за определени поредици: такава е например The Vain, в която се разказва за банда обирджии, които са същевременно и вампири.  

  1. Iron Circus Comics

  Създадената през 2007 г. Iron Circus Comics е била фокусирана в създаването на еротична комикс поредица, наречена Smut Peddler, , предназначена за жени. По-късно обаче, издателя решава да промени сферата на изява, като включва в портфолиото си и комикси на поличтическа тематика, като Banned Book Club и пресъздаване на традиционните европейски народни приказки като The Nixie of the Mill-Pond и други европейски истории. Това е нашия кратък списък, който е отворен и за други кандидати - кой знае, може би вие ще бъдете следващата изгряваща звезда във вселената на комиксите.   Освен тези пет издателя обаче, има редица други, които си заслужават да бъдат разгледани, включително и сравнително млади такива. Най-ярките примери за издатели, които са започнали дейността си през последните 5 години, са TKO Studios, Behemoth Comics, AWA Studios, и Darkside Comics.