Лидия Шулева разкри какво ще се случи с втората пенсия

Лидия Шулева разкри какво ще се случи с втората пенсия
Гласувайте за статията

Бившият икономически министър Лидия Шулева направи прогноза за втората пенсия

Лоши прогнози за втората пенсия

Лоши прогнози за втората пенсия

Лоша е прогноза за втората пенсия на Лидия Шулева. В телевизионно интервю тя заяви, че периодът, в който се правиха вноските (20) години, е недостатъчен и обикновено той е 40 години. Шулева добави, че е имало идея този период да бъде 30 години, но е бил белязан от тежки икономически кризи и голяма безработица през годините.

Шулева добави, че всичко това се отразява на вноските, които хората внасят. В комбинация със сивия сектор и работата на минимална работна заплата, сумите стават много малки. Освен това е важно и намаляването на пенсията от НОИ.

Експертът добави, че процентът за намаляване е несправедлив.

„Намалението е много по-голямо отколкото трябваше да бъде“, каза още Шулева. Тя добави, че основният фактор за голяма втора пенсия е осигуряването на реални доходи, обръщайки внимание на коефициента, който трябва да бъде около 7-8%.

„Ако се приеме, че гарантирано хората ще получават минимална пенсия е несправедлива форма, защото така се стимулира избягването на осигуряване на реална заплата. Това не е добър сигнал за хората, които правят вноски. По-справедливо би било хората, които нямат възможност за пенсии, техните пари да отидат в НОИ, за да им се гарантира пенсията. В противен случай не би било справедливо за тези, които внасят вноски на реални доходи“, заяви още Шулева, цитирана от БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар