Една голяма българска актриса има празник днес

0

Актрисата Цветана Манева днес става на 77. Тя е всепризнат професионалист в артистичните среди, вече дългогодишен преподавател на младите поколения. Актрисата е носителка на множество награди и признания за таланта си.

Цветана Манева е родена на 30 януари 1944 г. в Пловдив, в семейството на известния драматичен артист Георги Манев. Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Моис Бениеш. Играла е на сцената на Пловдивския драматичен театър, Нов драматичен театър „Сълза и смях“ – София,  Драматичния театър в Димитровград , Театрална работилница „Сфумато“, театъра в Ямбол, Народния театър за младежта и Театър 199. Участвала е в над 50 филма, сред които любимите на публиката „Почти ревизия“, „Войната на таралежите“, „Търси се съпруг за мама“. Артистичен директор е на международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Удостоена е със званията „Народна артистка“ и „Почетен професор на Нов български университет“. Носителка е на орден „Стара планина“ първа степен за големите ѝ заслуги в областта на българския театър и кино и по повод 60 години от нейното рождение.

Пожелаваме й и ние, здраве и още много творческа дейност и за в бъдеще. Нека още много години почитателите й се радват.

Източник : нова. бг

 

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.