Вижте истината за Драго Чая!

Вижте истината за Драго Чая!
5 (100%) 1 vote

Не е за вярване, но на 22 януари водещият на предаването „БНТ на 60” Драгомир Драганов отбеляза 50-ия си юбилей. Заради противоепидемичните мерки, той празнува без много шум, само в тесен приятелски кръг. Мечтата му е животът ни да се върне към предишния ритъм, а следващият си рожден ден да отпразнува на цирковия фестивал в Монте Карло, който всяка година съвпада с рождения му ден.

Още от дете Драго бил запален по телевизията, имал любими детски предавания, които не пропускал, но обичал да гледа до късно вечерта „Студио Х”. Родителите му забранявали на него и сестра му да гледат страшните филми, защото по това време трябвало да са по леглата и хлапетата залепвали за ключалката на вратата, за да зяпат. Драго и по-малката му сестра се редували да гледат тайно. Макар че обожавал да гледа телевизия, всъщност той мечтаел за театралната сцена. Като ученик се записал в театрална школа, после станал част от състава на детско-юношеското студио в „Сълза и смях”. Кандидатствал във ВИТИЗ, минал успешно първите кръгове, но на последния го скъсали. За да не отиде в казармата, той станал студент по предучилищна педагогика в Софийския университет. Често близки и приятели го питали как е следването в театралната академия и никой не допускал, че учи, но не за актьор.

Преди да започне следването си в първи курс, през лятото на 1990 г. Драго заминал на гости в Лом при своя състудент. По това време в крайдунавското градче гостувал цирк, в който той имал приятели. Драго отишъл да ги види и докато си бъбрели, към касите се приближила мургава ясновидка. Врачката поискала да гледа на ръка на касиерката, а за благодарност тя да й даде билет за представлението. Така и станало. Ромката погледнала ръката и й разказала много неща за живота й, които вече били факт. Заинтригуван, Драго се приближил към тях и поискал гадателката да врачува и на него. Когато подал ръка, мургавата Касандра казала: „Ти какво, бе? Искал си да те гледат? Ще те гледат, ама ти няма да ги виждаш”. После „видяла” и други случки от бъдещето му, които днес вече са факт. Драго бил на 4 годинки, когато казвал на родителите си, че един ден ще пее заедно с Лили Иванова. Ясновидката предрекла и този факт, но днешния тв водещ дори не подозирал, че думите й ще се окажат пророчески.

2 години по-късно съвсем случайно той попаднал в БНТ. Негова колежка го помолила да се яви заедно с нея на кастинг, за който се записали 2000 души. Първият кръг бил събеседване с комисията пред камера. Желаещите били толкова много, че този етап продължил 5 дни. Чак, когато достигнал до третия тур, Драго осъзнал, че може би телевизията е неговата съдба. Започнал да прави 5-минутната публицистична рубрика „Частен случай”. И думите на ясновидката се сбъдват – него го гледат на малкия екран, но той не вижда зрителите си.

От 2000 г. започва да води забавното предаване „Чай”, от където тръгва и прякорът му Драго Чая. За 7 години в него гостуваха едни от най-обичаните и популярни лица у нас. За да поддържа интереса към предаването, Драго измисля какво ли не. Най-шантавото му хрумване е да превърне студиото в плаж и да вкара в него джакузи с 2 тона вода, рискувайки подът да рухне. Последното му издание бе на 30 септември 2007 г., след което предаването бе спряно въпреки големия си рейтинг. Самият Драганов твърди, че това е станало по негово желание – чувствал се изчерпан. След това Драго е водещ на българската „Евровизия”, а по-късно – и на нощния блок в БНТ „Полет над нощта“. През 2012 г. режисьорът на предаването Хачо Бояджиев умира и малко след това то е свалено от ефир.

През 2010 г. Драго сбъдна голямата си мечта – да има собствен цирк. Заедно с приятел създават „Софийски цирк на сцена“ в столичното читалище „Цар Борис III“. А от миналанта година води проекта „БНТ на 60“, посветен на 60-годишнината на БНТ. Идеята за него е на шефа на телевизията Емил Кошлуков, а по-подходящ човек за водещ на предаването едва ли има. Концепцията е да се отбележи 60-годишнината на телевизията-майка и зрителите да си припомнят популярни лица, които са били част от телевизионната история. Излъчват се уникални кадри от Златният фонд на БНТ, а публиката вижда любимците си от тяхната младост до наши дни. Макар че винаги старателно се подготвя за предаването и госта си, на Драго често му се налага да импровизира.

Водещият никога няма да забрави как естрадната легенда Васил Найденов му признал в ефир, че е виновен за подпалването на цирка. На 25 септември 1983 г. шапитото на цирка пламва и изгаря. Огнеборците пристигат на 40-та минута, за щастие, загинали и ранени няма, но циркът изгаря. Васко Кеца се изцепи в ефир, че е виновен за изгарянето на цирка, защото го проклел. Оказало се, че директорът на цирка бил много чепат човек. През 1982 г. поканил изпълнителя да пее със своята група в цирковата програма, но не харесвал екстравагантния вид на Васко и колегите му. Един ден Кеца не се сдържал и му казал: „Да ти изгори циркът дано!” Няколко месеца след това той бил опожарен, а естрадната легенда с ужас си припомнил клетвата си.

Самият Драго пази куп предмети, свързани със 123-годишната история на родното цирково изкуство. Водещият е задръстил дома си с хиляди експонати – автентични циркови плакати, програми, флаери и фигури на животни от манежа. Любовта му към цирка се породила в ранното му детство благодарение на неговата баба, която всеки уикенд го водела на цирк и навсички възможни представления в столичните театри. Малкият Драго ги гледал по няколко пъти. Вкъщи разигравал откъси от представленията, които току-що е видял, с пластмасови фигурки на животни, купени от тогавашните стрелбища.

Драго има 3 записани албума – „Искам те за мен”, „Ако си ангел” и „След теб”, а повечето от песните в тях са писани специално за него. Най-болезнената за него тема е раздялата му с Лили Иванова. Както е известно, от 16 години певицата не му говори. През 2005 г. примата на естрадата се обидила на Драго и сложила край на дългогодишното им приятелство. Изпълнителката на „Стари мой приятелю” категорично отказва да назове причината. 7-годишната им дружба бе прекъсната изневиделица. Двамата бяха записали дуетни песни, ходеха заедно по турнета, докато Лили изведнъж сложи точка на приятелството им. Само пред най-доверени хора естрадната звезда признала, че е огорчена от Драго и никога няма да му прости. Пеещият водещ бил в компания, когато на шега си позволил да я нарече „бабата”. Обидата достигнала до ушите на Лили, а Драго до ден-днешен хал-хабер си нямал кой от музикантите го е предал.

„Истината е, че ми беше трудно да се разделим. Все пак става дума за 7 години от живота ми. В един момент обаче Лили Иванова реши, че е разочарована от мен. Няма да влизам в подробности, защото дори и ние двамата не сме довършили разговорите по въпроса. Все пак аз продължавам да я уважавам и изпитвам най-добри чувства към нея”, признава Драго.

Източник: HotArena.net

Коментари чрез Facebook

коментара

1 коментар по “Вижте истината за Драго Чая!”

  1. Алтер

    ян. 31. 2021

    Ами баба е…, не я е излъгал

Добавете коментар