Годеницата на Атанас Скатов с разкрития в мрежата!На тръгване за 14-ото си изкачване

над 8000 м Наско за първи път представи публично своята приятелка Шени Бензеш, адвокат от Пловдив. [caption id="attachment_459520" align="alignright" width="300"]Атанас Скатов Атанас Скатов за първи път показа годеницата си на това пътуване[/caption] „На тази експедиция се сбъдва още една моя мечта, а именно да имам близък човек на базов лагер, който да ме подкрепя и да ми помага. В това пътешествие се впуска заедно с мен моята приятелка. Желанието и ентусиазмът й за участието и в тази експедиция са невероятни“, обясни тогава във Фейсбук Скатов, чиято спътничка също е запалена по вегетарианството, колоезденето и йогата.

Наско решил да се хвърли в най-голямото си досега предизвикателство преди 4 месеца, когато получил имейл от непалската фирма „Севън Съмитс“. „Когато го прочетох, си казах: „Супер! Сега ще пробвам зимно изкачване на осемхилядник, и то не кой да е, а единственият, който няма зимно изкачване.

К2 беше в плана ми за лятото, но заради пандемията тази година нямаше експедиции над 8000 м”, разказа пред „Телеграф“ алпинистът, който впоследствие си продаде колата, за да покрие разходите си по пътуването. Към него реши да се присъедини и Шени, която през септември Наско заведе и на Монблан (4810 м). И така на 20 декември двамата отлетяха към Пакистан, а след едноседмичен трекинг в планината Каракорум двамата стигнаха базов лагер на 29 декември. “Построихме лагера и опънахме палатките. Щастлив съм, че съм тук, Шени също се чувства добре. Тя за първи път е на такава височина, около 5100 м. Много е красиво“, бяха първите впечатления на Скатов.

След това започнаха проблемите. Първо Скатов изкара стомашно-чревна инфекция и пет дни пи антибиотик заради температура и повръщане. Въпреки това той осъществи аклиматизационни изкачвания да височинните лагери.

На 6 януари заради херния беше евакуиран с хеликоптер полският член на експедицията Валдемар Ковалевски. На 15 януари Наско направи втора аклиматизация до лагер 2, като на лагер 1 намери палатката си счупена. След две нощувки на японския лагер 2 той реши да се върне в базовия лагер, въпреки че носеше екипировка за върха. Тогава Скатов сподели: „Трудно се климатизирам на тази зимна експедиция и не съм в моята форма. Също така се убедих, че това е най-трудният осемхилядник, много опасен връх“. Триумфът и трагедията се сляха в едно на 16 януари. Тогава загина водачът на експедицията – прочутият испански алпинист Сержи Минготе, а десетима непалци, включително суперзвездата Нирмал Пурджа, осъществиха първото зимно изкачване в историята на К2.

Денят завърши с пожар в една от общите отопляеми палатки. „В резултат панталонът ми се подпали и се наложи да ме гасят – разказа Шени. - Само се чудя дали това не е знак, както и всички останали тук“.

„Много неща се насъбраха и е естествено да се замисля“, призна тогава Скатов, но запази надежда за изпълнение на целта. „Предизвикателството е възможно най-високото в световния алпинизъм. По-високо от това за изкачване зимата на К2 няма. Може би Марс. Никога не съм си представял, че ще ходя на зимна експедиция над 8000 метра, още по-малко пък на K2 – призна Наско. - Но животът затова е интересен, защото не знаеш какво следва”. Източник: Монитор