СЗО с добри новини

0

Намалял е и броят на жертвите на вируса в световен мащаб

Най-после доживяхме мига, в който да чуем добри новини от Световната здравна организация (СЗО).

От там посочват, че броят на новите случаи на коронавирус по света е спаднал с 16% за последната седмица.

СЗО
Намалял е и броят на жертвите на вируса в световен мащаб

От Световната здравна организация (СЗО) изчисляват също така и че броят на жертвите на вируса в световен мащаб е намалял с 10% за седмица.

Спад на заразените има почти навсякъде с изключение на Източното Средиземноморие, където има увеличение със 7%.
Според здравните експерти това показва, че простите здравни мерки действат, въпреки наличието на нови варианти на вируса.

Последните данни сочат, че британският вариант вече е засечен в 94 страни, южноафриканският – в 46 страни, а бразилският – в 21.

Междувременно организацията алармира, че шест държави в Африка, трябва да бъдат нащрек за евентуално разпространение на ебола. Това се случва, след като в края на миналата седмица огнища на болестта бяха регистрирани в Гвинея и ДР Конго. Това предаде Ройтерс, като са позова на говорител на организацията.

Припомняме, че Гвинея съобщи за огнище на заразата в неделя за първи път от епидемията през 2013-2016 г. ДР Конго пък съобщи за появата на болестта седмица по-рано.
„Предупредихме няколко околни държави, включително Сиера Леоне и Либерия, за евентуалното завръщане на болестта и те се отнесоха много отговорно“. Това заяви Маргарет Харис от СЗО на брифинг в Женева.

По думите й здравните власти са идентифицирали около 300 случая на ебола в Конго и поне 109 в Гвинея. Експерти са започнали да проучват пробите, за да установят произхода на новите огнища, допълни тя.
„Не сме сигурни дали става дума за човешки или животински източник на заразата“, отбелязва Харис, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.