Златко Баретата прави това в памет на сина си Алекс!

Семейството на Златомир Иванов - Златко Баретата дава купи на победителите в турнир по сноуборд за деца в памет на починалия им син Алекс, който бе изявен състезател със световни отличия по този спорт. Призът ще бъде връчен за първи път в петък, 9 април, на писта „Лале 1“ на Витоша.

Златко Баретата

23-годишният наследник на осъдения за дрога екскомандос издъхна през ноември 2018 г. от тежко генетично заболяване. Скоро след смъртта му покрусеният от мъка татко Златомир Иванов обяви, че ще инициира международни състезания по сноуборд в памет на сина си. Първата надпревара по снежните писти трябваше да се проведе през пролетта на 2020 г. Турнирът не се състоя заради пандемията от коронавирус и преустановяването на всички спортни мероприятия.

В състезанието на 9 април сили ще мерят момичета и момчета на възраст от 8 до 15 години. 80 сноубордисти са се записали за участие в състезанието. Най-малкият е на 8 години. Допускането им до пистата ще ставa при строг ред и спазване на железни мерки за сигyрност както противоепидемични, така за живота и здравето на състезателите. В деня на надпреварата те ще ползват безвъзмездно лифтовите съоръжения в зоната на състезателното трасе.

Всеки от сноубордистите ще има право на не повече от 2 тренировъчни спускания преди официалния старт, предвижда програмата на турнира. Във всяка възрастова група ще бъдат излъчени победители на първо, второ и трето място. Всеки от тях ще получи Купа „Алекс Иванов“. В момента на награждаването тя ще бъде показана за първи път пред публика. Купите са изработени ръчно и специално за тази надпревара в екстремния зимен спорт.

В призовото отличие са вложени два материала - дърво и метал. Купите за класираните състезатели на първо, второ и трето място са еднакви на външен вид, но различни по размер. Най-голямата ще получи класираният на първо място състезател, съобщи известната сноубордистка Ирен Машова, която е част от екипа на проекта.

Тя допълни, че за победителите освен купата „Алекс Иванов“ като награда са подготвени екипировки и други нефинансови подаръци. Семейството на починалия сноубордист Алекс Иванов е подсигурило финансовата част за провеждане на турнира, който се организира съвместно с Българската федерация по ски. Златомир Иванов е обезпечил със средства закупуването на всичко необходимо за състезанието в памет на сина си, както и средства за обработка и изграждане на състезателното трасе на Витоша, пише „България Днес“.

Екстремният спорт е на почит в семейството на Баретата. Неговият по-малък син Иван също е обещаващ сноубордист с награди от състезания. В навечерието на надпреварата на малките сноубордисти единството притеснение на организаторите е, че е възможно в деня на турнира да има влошаване на времето. Според метеорологичната прогноза за петък се очаква силен вятър в района на състезанието, което би затруднило работата на лифта и извозването на участниците до пистата. В случай на неблагоприятни условия и невъзможност за провеждане на турнира за Купа „Алекс Иванов“, той ще бъде отложен. Предвидената резервна дата е 13 април, вторник, уточни Ирен Машова.