Кралицата в шок: На 99 години почина принц Филип!(Подробности)

Кралицата в шок: На 99 години почина принц Филип!(Подробности)
Гласувайте за статията

Великобритания потъна в скръб от загубата на принц Филип

Обединеното кралство, което се готвеше да отпразнува 100-ия рожден ден на обичания от всички съпруг на кралица Елизабет Втора през юни тази година, завинаги ще запомни днешната дата, тъй като на нея херцогът на Единбург напусна този свят…

принц Филип

Почина принц Филип, съпругът на кралицата, сн. Фейсбук

Новината за кончината му дойде от Бъкингамския дворец, а скоро след това всички национални флагове от забележителните сгради във Великобритания бяха свалени до половината в знак на траур.

В началото на март принц Филип претърпя

сърдечна операция в лондонската болница „Сейнт Бартоломю“. След което бе преместен в частната клиника „Крал Едуард Седми“ за лечение на инфекция, за която беше оповестено, че не е свързана с Ковид-19.

След общо четириседмичния му престой по здравни заведения, през който бе посещаван единствено от сина си Чарлз, той бе изписан и транспортиран обратно при съпругата си в замъка Уиндзор.

В официалното изявление на кралския двор пише, че си е отишъл спокойно, без обаче да се посочва точната причина за кончината му.

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки,

е роден на 10-ти юни 1921-ва година, второстепенен член на гръцката кралска фамилия, както и на Британското кралско семейство. Той бе съпруг на Елизабет Втора и херцог на Единбург в продължение на 73 години.

Родителите му са Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и принцеса Алис Батенберг. По-голямата част от детството му преминава в Англия,

където учи в училището „Гордънстаун“, а след това завършва Кралския морски колеж в Дартмут, Девън.

Филип участва активно във Втората световна война

от януари 1940 до края й през 1945 г., на служба във военноморския флот на Великобритания.

Две години по-късно става британски поданик, след като се отказва от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън.

През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет – бъдещата кралица на Обединеното кралство.

След сватбата получава титлата

херцог на Единбург, а от 1957-ма година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“. През 1948-ма година се ражда и първото им дете – престолонаследникът принц Чарлз.

След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща й, крал Джордж VI.

Въпреки всичко, в някои английски кръгове на принц Филип се гледа с подозрение, понеже роднините му са били тясно свързани с нацисткия режим, а сестрите му са женени за бивши нацистки офицери.

Изпълнен с енергия и ентусиазъм, принц Филип се надява да поеме част

от обществената дейност на кралицата – но според неофициална информация, той бива дълбоко унизен, когато висши държавни служители му отреждат титла с предимно церемониален характер.

Това е още по-унизително, когато той осъзнава, че този пост не съответства на величествената му осанка, както той споделя по-късно пред BBC, предават от life.dir.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар