Ново 20 за жените, които предстои да се пенсионират

Ново 20 за жените, които предстои да се пенсионират
Гласувайте за статията

Нова промяна за бъдещите пенсионерки

Задава се нова промяна за жените, които предстои да се пенсионират.

Вдигат стажа за жените

Вдигат стажа за жените

Една от мерките, заложени в Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете, предвижда  вдигане на стажа за пенсии за жените. Координацията на плана е възложена на министъра на труда и социалната политика.

Той е разработен за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на двата пола за 2021-2030 г. и е качен за обществено обсъждане, пише БЛИЦ, позовавайки се на  „Труд“.

От него става ясно, че необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия и за двата пола продължава да се увеличава с по 2 месеца всяка година. През 2022 година той достига на 36 години и 2 месеца за жените и 39 години и 2 месеца за мъжете.

Продължава и нарастването на възрастта за пенсиониране от 1 януари всяка година с по 2 месеца за жените и с по 1 месец за мъжете. Целта на мярката е да се изравни стажът за двата пола през 2037 г. на 65 години.

По-дългото участие на жените в осигуряването е мярка, която ще намали разликата в размерите на пенсиите на двата пола. Нарастването на пенсионната възраст се отразява в по-дългото оставане на пазара на труда и съответно по-дългото участие в осигуряване, което има значение за размера на получаваната пенсия, става ясно от записаното в плана.

Приетите промени в Кодекса за социално осигуряване са още една мярка за изравняване на стажа на жените и мъжете. Те касаят начина на намаляване на осигурителния доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент при определяне на размера на пенсиите на хората, родени след 31 декември 1959 г., които ще получават и втора пенсия от универсален пенсионен фонд.

Експертите са категорични, че по този начин ще се гарантира по-висок размер на новоотпуснатите пенсии за стаж и възраст на жени, родени след 31 декември 1959 година.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар