Три пенсии наведнъж взе Васил Найденов!(Ето колко прибраха останалите)

Три пенсии наведнъж взе Васил Найденов!(Ето колко прибраха останалите)
Гласувайте за статията

Заслугите на Васил Найденов най-после са оценени от държавата!

Финансовите награди за изпълнители, композитори, музиканти и групи от „Златният Орфей“, гласуван oт кабинета „Борисов 3“, вече са при тях.

Васил Найденов

Васил Найденов взе три пенсии накуп

Отпуснатите държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията бяха очаквани, но неполучени от февруари досега oт 63-ма творци.

Постановлението на правителството във връзка с решение на Народното събрание от 25 февруари излиза едва през май, а средства за него така и не са отпуснати до края на мандата.

Средствата за наградите са подсигyрени от служебното правителство веднага след встъпването му в длъжност.

Те вече са преведени накуп на одобрените oт първия списък изпълнители. Така артисти като Богдана Карадочева, Марги Хранова, Васил Найденов, Митко Щерев и десетки други вече са получили своите награди.

С постановление №185 на МС от 10 май са одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2021 г. в размер до 280 500 лв. за изплащане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията,

за срок от 3 години на 40 лица в размер на 500 лева всяка и на 23 лица в размер на 350 лв. – всяка за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата.

Критерият защо едни ще вземат 500 лв., а други по-малко остана до последно неизяснен, но и непроменен.

За жалост, певицата Ваня Костова и композиторът Атанас Косев починаха, преди да дочакат финансовото измерение на признанието.

Остава неяснотата как ще се процедира с други, не по-малко заслужили творци от областта на естрадното изкуство, чиито документи за трудов стаж към „Концертна дирекция“ през социализма са частично или напълно унищожени.

Този социален проблем е причината властта да потърси начин за компенсация на музикалните светила от близкото минало.

Мнозина от тях проплакаха, че са пропуснати, а реакцията им провокира разширяване на списъка. Той в крайна сметка не бе узаконен.

„Минаха години“ припомня, че и той не е напълно справедлив, защото са пропуснати същинските основатели на българската естрада Лиана Антонова, ветераните Кирил Кузманов и Стефан Георчев от квартет „Алегро“, Димитър Йосифов и др.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар