Нека бъдем честни – няма човек, който не е мечтал да стане милионер. Мечтите са прекрасно нещо и в тях богатството винаги означава безгрижен и лесен живот. Само че богатството изисква грижи и отговорност, а успехът, както гласи популярната максима, твърде често идва само при смелите. Милионерите са особена порода хора – някои са прекалено добри в това, което правят, други са упорити в реализацията на своите идеи, а трети просто са родени под щастлива звезда. 5 начина как да станем милионери Един от най-известните начини да станете милионери е да спечелите от лотарията, защото на първо място това е достъпно и сравнително евтино хазартно удоволствие. Не е нужно да залагате много пари в казиното, да стискате палци за десет футболни мача едновременно или да имате  специфични умения, като например броене на карти, блъфиране или познания в покер терминологията. Просто пускате фиш с любимите числа и чакате какво ще ви отреди съдбата.   Да, джакпотът не се пада всеки ден, но пък когато това се случи, животът на един или няколко късметлии се преобръща из основи. Лотарийните игри са обичани навсякъде по света, защото са  създали стотици, ако не и хиляди милионери за един ден. За личните истории на мнозина от тях са заснети филми, телевизионни предавания и са написани книги! Например благодарение на играта EuroMillions, над 100 души са станали милионери само в Европа! Лотариите имат своите правила и наградни фондове, нива за изплащане на печалби и комбинации от числа, но рано или късно винаги някой печели.   Независимо дали чакате да се падне точно вашата комбинация от числа, развивате собствен бизнес или искате да инвестирате пари и време в нови начинания, трябва да знаете, че парите сами по себе си не означават нищо. Да, нищо. Защото по-важният въпрос е какво правите с тези пари. В статията ще ви предложим няколко универсални принципа, които е добре да спазвате, ако в един прекрасен ден се окажете с огромна сума в банковата сметка.

Ценете времето и усилията си

Противно на всеобщата заблуда, милионерите не прекарват дните на дивана или на шезлонга край морето. Повечето милионери са изключително трудолюбиви и използват всеки свободен час, за да се самоусъвършенстват и да трупат безценен опит. Илън Мъск е известен с това, че чете страшно много. Мързелът е лош съветник – и за бедните, и за богатите. Важно е да инвестирате не само в материалното, но и в духовното си израстване. Повечето милионери знаят, че успехът зависи от практиката, от умението да се изправяш, след като си паднал. Дори в един момент да загубят всичко, те пак ще намерят път напред, защото вече знаят рецептата за успеха.

Планирайте

Винаги е добре да имате не само План А, но и План Б. Особено ако държите няколко милиона в банковата си сметка. Всеки въпрос, свързан с пари, е въпрос на планиране. Тук нямаме предвид просто някакво разпределение на харчове и дейности напред във времето. Доброто планиране е комбинация от знания, опит, усилия и, разбира се, сплотен екип от съмишленици.

Рискувайте

Служителят на заплата обикновено се задоволява с това, което има, макар че вътрешно му се иска повече. Просто той се страхува да не загуби единствения си източник на доходи. Ето защо промяната много трудно го спохожда. Милионерът обаче не изпитва такива колебая. Той е решителен и знае как да поема рискове, особено когато са добре обмислени. Богатите хора рядко разхищават пари, защото са наясно каква е целта им, когато правят финансови операции.

Мечтайте

Парите не трябва да бъдат вашата цел, а средство за постигането й. Хора като Бил Гейтс, Стив Джобс и Илън Мъск не са искали да станат самоцелно богати, а да направят нови продукти и услуги, които да помагат на хората. Техните сбъднати мечти са ги направили богати. Както казва милиардерът Ричард Брансън - “Никога не се захващайте с нещо само и единствено заради парите. Ако това ви е мотивацията, по-добре не се занимавайте с нищо“.  

Бъдете скромни

Телевизионната водеща Опра Уинфри е започнала от нулата. Днес тя е не просто шеметно богата и авторитетна, а един от символите на американската мечта. Тайната на нейния успех, освен упоритата работа и професионализма, се крие в нещо изключително просто – благодарността и смирението. Тя казва, че човек непрекъснато се вглежда в това, което няма, без да оценява това, което има, то никога и нищо няма му бъде достатъчно. И той ще е нещастен. „Бъдете благодарни за това, което имате и впоследствие ще имате повече“, казва тя. В този ред на мисли са съветите на друга звезда от Холивуд – Анджелина Джоли. Нейният актьорски талант и красотата й наистина са златна мина, но Джоли настоява, че всеки човек трябва да харчи 1/3 от своите пари, да спестява 1/3 и да дарява 1/3.   Затова не е случайно, че огромна част от богатите хора се посвещават на различни благотворителни каузи. Това им дава повече смисъл, отколкото ако просто живият в луксозните си къщи и карат скъпите си коли. Парите са нещо прекрасно, особено ако тези, които ги притежават, успяват да направят света поне малко по-добро място.