Как да спрем хазарта: 7 полезни съвета

Как да спрем хазарта: 7 полезни съвета
Гласувайте за статията

Милиони от населението на света днес имат проблем с хазарта и изпитват трудности, пряко свързани с отказа от него. Важно е да разберете защо залагате, дори това да е само в сайт за залози, и да избягвате хазартните изкушения. Ако ваш роднина или самите вие имате нужда от помощ за прекратяване на зависимостта от хазарта, помислете за тези седем съвета.

 

 1. Признаване на проблема

 

Не е възможно да промените нещо, което не разбирате. За да премахнете напълно хазарта от своя живот, трябва да осъзнаете проблема и да признаете за него.

Специалистите определят хазарта като опасно психично разстройство, подобно на зависимостта от алкохола и наркотиците. Имате разстройство, свързано с хазарта, ако имате:

 • Непреодолима нужда да залагате с по-големи суми пари
 • Силно безпокойство или раздразнителност, когато не залагате
 • Доста провалени опити да се откажете от хазарта
 • Оказвате се напълно заети с хазарта
 • Забелязвате, че залагате, за да управлявате стреса
 • Продължавате да залагате хазарта, за да „изравнявате“
 • Използвате лъжи пред приятели и роднини
 • Изгубени връзки или създаден конфликт заради хазарт
 • Необходима ви е финансова подкрепа

 

Време е да видите реално отрицателното въздействие на хазарта върху живота ви.

 

 1. Включете се в група за поддръжка

 

След като осъзнаете проблема, можете да потърсите съдействие от група за поддръжка.

Групата се основава на познатия подход от 12 стъпки, използван от други групи за подкрепа като Анонимни алкохолици или Анонимни наркомани.

Те предлагат гласова и текстова поддръжка за хора с проблеми с хазарта и могат да ви насочат към полезни групови опции за управление на изпитанията на пристрастяването към хазарта.

 

 1. Не се изкушавайте

 

Много е трудно да устоите на желанието да залагате, но е важно да възприемете  хазарта като опасна зависимост. Нужно е да прилагате умения за въздържане от пристрастяването и предотвратяване на рецидив. За някой, който излиза от подобна зависимост, дистанцирането от хора, места и дейности, близки до хазарта, може да съдейства допълнително да избегнат неуспех.

 

Може да изглежда като неудобство, но както човек с проблем с пиенето не трябва да влиза в бар, така и вие трябва да идентифицирате и да избягвате казина, игрални зали и сайтове за залагания.

 

 1. Отложете хазарта

 

При пристрастяванията има глад. Гладът е силен порив за извършване на желаното поведение. Като комарджия може да имате желание да се обадите на букмейкъра си, да отидете в казиното, да осребрите заплатата си или друго поведение, свързано с хазарта.

Жаждата е интензивна и докато сте в средата на едно, се чувства, че може да продължи вечно. Всички желания имат начало, среда и край. Така че, докато можете да отложите залаганията си, можете да следвате и възстановяването си.

 

Отличен начин да се обърнете към този въпрос е като осъзнаете вашите желания, какво усещате или мислите по време на подобна жажда и нейната продължителност.

След като изградите разбиране за ситуацията, можете да изброите набор от мисли или действия, които да ви отдалечат от залаганията. Може би дълбокото дишане или обаждането на приятел, когато ви обземе огромно желание за залагане, ще бъде най-добрият начин да отложите хазарта.

 

 1. Намерете полезна алтернатива на страстта към хазарта

 

За да имате напредък, ще трябва да намерите полезни алтернативи на хазарта. Заменяйки хазарта поведение с положителна дейност,  измествайки  вниманието ви от лошото към доброто.

 

Добри заместители на хазарта са: физическа активност, медитация, забавления с приятели и семейство, нови хобита, пътуване и др.

 

 1. Помислете за последствията

 

Срам и чувство за вина са силни чувства за всеки, който се бори с някаква зависимост. Срамът и чувството за вина са логични, но опасни, защото твърде много от тях могат да насърчат хората да направят рецидив, но някои нива могат да ви мотивират да продължите да се възстановявате.

 

Помислете за последиците от миналите ви хазартни игри, за да избегнете хазартните игри в бъдеще. Мислете за:

 • Душевната болка, която сте причинили на близките си
 • Паричните проблеми, в които поставяте близките си
 • Лъжите, които сте изричали, за да скриете зависимостта си от другите
 • Опитайте се да не се спирате на миналото поведение и го използвайте само за мотивация, за да избегнете хазарта в бъдеще.

 

 1. Заложете на професионалната помощ

 

Ако хазартът ви е тежък, помислете за търсене на професионална помощ възможно най-скоро. Професионалните начини на въздействие могат да ви научат как да стоите настрана от хазарта, както и да разширите уменията си, които вече използвате. С широко достъпни професионални съветници и терапевти, единственото, което може да ви възпре, е вашето нежелание. Още по-добре, можете да потърсите професионална помощ, докато участвате в група за подкрепа.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар