Валери Божинов – от големия футбол до лице на селски събор! (още подробности)

0

Валери Божинов стана лице на селски събор!

В истинска атракция се превърна Валери Божинов по време на селски събор. Става дума обаче не за истинския нападател, а за негова картонена фигура в реални размери.

Валери Божинов
Валери Божинов лице на селски събор

Лицето на играча на „Левски“ бе използвано от панаирджии за специална игра с футболна топка. Това видя репортер на вестник „България Днес“ по време на традиционния събор на курортното село Мала Църква в полите на Рила планина.

Зевзеци са се постарали да направят макетна фигура досущ като на футболната звезда. Облечен в син екип и с топка в ръце, изкуственият Валери зове да вкарате гол в специално изрязан кръгъл отвор.

При две реализирани попадения от три опита печелите 20 лева, а три от три гарантира печалба от 100 лева.

Куп мераклии изпробваха точния си мерник, но никой не успя да вземе големия джакпот. Панаирджиите не обясниха пред „България Днес“ защо са избрали точно образа на Божинов за своята игра.

Те бяха категорични, че това е техен патент и никой няма право да ги копира. Не отговориха дали са платили на футболиста, за да ползват лика му.

Иначе самият събор ежегодно се провежда на Петровден. Точно на деня в църквата се приготвя курбан, който се раздава на всички жители и гости на селото за здраве. За улеснение тази година денят на празнуване бе изместен с няколко дни в неделя, когато хората почиват.

„Повечето жители на Мала Църква сме фенове на „Левски“. Дано отборът не фалира. Надяваме се и истинският Валери да дойде тук и да види каква природа имаме“, заявиха пред „България Днес“ местните.

Друга тема, която се коментира превъзбудено и до днес, е самолетната катастрофа, случила се край селото на 17 септември 1971 г. Тогава на близкия връх Свети Дух се разбива малък самолет Ан-14, пътуващ от Кърджали до София.

Загиват 8 от общо 9 души в самолета, а причината е човешка грешка на диспечер от летище София. Местните разкриват как единственият оцелял е пътувал на място до опашката.

Тя се закача за върховете на боровете и се откъсва от самолета мигове преди той да се разбие. Късметлията е открит от пастир от селото, който чува викове за помощ.

Село Мала Църква е обявено за курорт с местно значение през 1969 г. През юли тук се провежда и култовият празник на водата. Целта е да се покажат богатствата на Рила, най-водната българска планина.

Голямата забележителност е напълно запазената черква „Св. св. Петър и Павел“, датираща от XVI век, съхранила уникални стенописи на майстори от Самоковската художествена школа.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.