В Чехия стана страшно

В Чехия стана страшно
Гласувайте за статията

Целта е да си поставят ваксина

В Чехия стана страшно, след като властта въведе строги мерки срещу неваксинираните.

В Прага се проведе протест срещу ограниченията, които бяха наложени на неваксинираните срещу COVID-19.

Припомняме, че правителството наложи новите мерки на фона на драстичното увеличение на новите случаи на болни от коронавирус, подчертава Асошиейтед прес.

Чехия

Целта е да си поставят ваксина

През улиците на града преминаха стотици хора, скандирайки „Свобода!“. Те категорично отхвърлят опитите на властите в Чехия да принудят населението да се ваксинира.

Демонстрантите нарекоха министъра на здравеопазването Адам Войтех, премиера Андрей Бабиш, както и водещите епидемиолози в страната „предатели“. За разлика от протестите, които се проведоха в Белгия и Нидерландия през уикенда, тези в Чехия преминаха мирно.
Демонстрантите обаче бяха сравнително по-малко, отколкото имаше на аналогичната проява през миналата седмица, отбелязва АП.

Хората в Чехия, които не са ваксинирани срещу COVID-19 или не са преболедували заболяването, нямат право да посещават фитнеси, фризьори, барове, ресторанти, музеи или пък да се настаняват в хотели. Отрицателните тестове вече не се признават.

Тази мярка има за цел да насърчи хората да се ваксинират. Едва 51.8% от населението в Чехия са напълно ваксинирани, което е под средното за Европейския съюз равнище от 65.5%, отбелязва БТА.

Прави впечатление, че новите случаи на COVID-19 са скочили рязко напоследък. Само през изминалата седмица рекордът бе подобрен два пъти. Здравното министерство на страната отбеляза, че броят на заразените на база ва 100 хиляди жители за пръв път е надхвърлил 1 000.
От началото на пандемията страната е потвърдила повече от два милиона случаи на коронавирус. Припомняме, че населението на Чехия е 10.7 млн. души. Повече от 32 000 от заразените са завършили с летален изход, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар