Имен ден днес имат

Имен ден днес имат
Гласувайте за статията

Имен ден празнуват всички, които носят имената: Живко, Живка и Зоя.

Името Живко има славянски произход и означава „жизнен“. То е израз на родителското желание детето да е живо и здраво. Освен през януари именният ден на Живко, Живка и производните им се чества и в първия петък след Великден. Днес Църквата почита преп. Ксенофонт и семейството му, както и Св. Амон. Нека разкажем и малко за произхода на празника.

Преподобни Ксенофонт, съпругата му Мария и техните синове Йоан и Аркадий живели през V век в Цариград. Ксенофонт изпратил синовете си да се учат в Бейрут. По пътя корабокрушение разделило братята. Всеки мислел другия за починал. Но Бог не оставил никого да почине, всички се спасили, изхвърлени на различни брегове.Ксенофонт и Мария напразно чакали вест от синовете си, но Бог ги утешил с чудно видение. Двамата отишли в Йерусалим. Те срещнали прозорливия старец на малкия си син Аркадий. Той устроил общата среща между двамата братя, а след това и на синовете с техните родители.

А св. Амон е известен с това, че той и съпругата му в младините си преодолели всякакви плътски желания в себе си.

По-късно св. Амон станал монах в Нитрийската пустиня. В Нитрийската планина преподобният Амон започнал да води отшелнически живот, трудейки се и подвизавайки се за Бога, на Когото служел денем и нощем с цялата топлота на духа си.

 

Цитирано по сп. www.vesti.bg

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар