С колко ще се вдигнат пенсиите тази година?

0

Експерт даде отговор на този въпрос и на много други въпроси, свързани с пенсиите

Експерт разкри какво ще се случи с пенсиите тази година.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров съобщи ефира на в предаването „Лице в лице“ по bTV важни новини за пенсиите.

Той каза, че средното увеличение на пенсиите е 12.9%, а с новия бюджет ще бъдат изплатени преизчисленията на пенсиите от 25 декември миналата година.

Той добави, че в сравнение с миналата година увеличението на пенсиите ще е от 8.8% до 22.3% . Лазаров заяви, че различията в увеличението са напълно нормални, тъй като всеки пенсионер е работил различен период от време.

Лазаров поясни, че това преизчисление е пряко свързано с приноса на всеки пенсионер към системата. Той добави, че до края на юни ще бъде изплащана и ковид добавката от 60 лв.

В началото на юли пенсиите ще бъда преизчислени по швейцарско правило. В случая минималният процент за повишение на пенсиите ще е 6.1%.

Лазаров добави, че започва задълбочен анализ за приноса към системата и размера на пенсията.
Относно нивата на безработица у нас тя се задържа на нива под 4.9% и по този начин се доближава до естествените благоприятни икономически нива, споделя заместник-министърът, цитиран от БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.