Главният прокурор внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт
Главният прокурор внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, които се отнасят до закриването на специализираните съдилища и прокуратури и съответните следствени органи, до статута на магистратите и служителите, промяната в подсъдността на наказателните дела, сроковете за влизане на определени текстове от закона в сила.
  • Предвидените условия и ред за преназначаване на магистратите може да се разглеждат като посегателство върху самостоятелността на съдебната власт, което нарушава принципа на разделение на властите.
  • Разпоредбите за прехвърляне на делата в други органи на съдебната власт създават условия за застрашаване на правната сигурност.
  • Закриването на цял вид специализирани съдилища и прокуратури без необходимите гаранции за защита на правата и интересите на гражданите ще затрудни съществено нормалното функциониране на съдебната власт и изпълнението на международните договори, по които България е страна.
  • В правомощията на законодателя е да преценява как да се уредят конкретните обществени отношения, но закриването на специализирането правосъдие без наличие на необходимост и конкретен обществен интерес накърнява установения в основния закон принцип, че България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната.
Пълният текст на искането до Конституционния съд може да видите тук:
Това са и акцентите от изказването на главния прокурор Иван Гешев преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет:
  •  Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество твърденията на различни министри на правосъдието, независимо дали са в служебен или редовен кабинет, за да стане ясно на българските граждани това, което е ясно на всеки първокурсник в Юридическия факултет - няма никакви юридически основания в искането за отстраняването ми.
  •  Най-вероятно зад тези смешни твърдения седят политически интереси. Това, което вероятно се цели, надявам се да не е така, е нелегитимно овладяване на прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор, съсипване на наказателното правосъдие чрез т.нар. реформи.
  •  Това не е реформа, а действия, които противоречат на интересите на българските граждани и общество, особено в борбата срещу престъпността.
  •  Прокуратурата продължава да е заедно със съда една от малкото работещи институции в тази държава, които са преграда срещу беззаконието. Ние ще продължаваме да си вършим работата.
Цялото изказване може да видите тук: https://youtu.be/AGUCnrfW4Es