Заговори за Трета световна война

Новият командващ Генералния щаб на Великобритания – ген. Патрик Сандърс накара света да настръхне.

Той бе категоричен, че страната му трябва да изгради армия, която да е способна да срази Русия. Допълни, че армията на Острова трябва да е готова за война в Европа. Сандърс посочи, че на това поколение се пада задачата да подготви отново армията, отбелязва изданието „Индипендънт“.

Ген. Сандърс: Британската армия трябва да е готова за война в Европа

Призивът му към служещите войници бе да са в готовност да се бият в Европа с армията на Русия или казано с други думи – трябва да са подготвени за Трета световна война.

Заставайки начело на Генералния щаб, Сандърс ще ръководи най-малката армия на Острова от три века насам, след като правителството съвсем скоро сведе числеността й до едва 73 хиляди човека. Армията губи и около 800 бронирани машини и 80 танка Challenger 2, въпреки че премиерът Джонсън даде обещание да не намалява въоръжените сили под никаква форма.

Същевременно силите на Русия правят опити да напреднат към Харков, разкрива съветник на украинския министър на вътрешните работи.

Ситуацията северно от втория по големина украински град е доста трудна. Русия прави опити да превърне Харков във фронтови град, отбелязва украинската телевизия Вадим Денисенко.

Преди това украинският лидер Володимир Зеленски обеща, че ще отвоюва онези части от Южна Украйна, които бяха окупирани от руските военни, отбелязва ДПА.

Във вечерното видеообръщение, направено малко след завръщането му от посещението на фронтовата линия в южната част на страната вчера, той отбеляза, че няма да предаде юга на никого.

Зеленски бе категоричен, че ще си върнат всичко, което им принадлежи. Допълни, че страната му ще си върне и безопасния достъп до морето. Зарече се, че родината му ще направи всичко по силите си да възобнови износа на храна от своите пристанища, веднага щом това може да се случи безопасно с международна помощ.

ДПА припомня, че малко след старта на войната руските войски превзеха голяма част от Южна Украйна. Цялото украинско крайбрежие около Азовско море, както и части от украинското черноморско крайбрежие бяха превзети.

Русия анексира Крим преди осем години. Руски командир заяви през април, че възнамерява да превземе цялата южна част на Украйна до оспорвания Приднестровски регион в съседна Молдова.

Източник: dir.bg